Обавештења

Важно обавештење у вези новог КОРОНА вируса

УПУТСТВО О МЕРАМА ПРЕВЕНЦИЈЕ И СУЗБИЈАЊА ШИРЕЊА НОВОГ КОРОНА ВИРУСА (nCoV)

Нови корона вирус (nCoV) представЉа потпуно нов сој вируса који до сада није идентификован у хуманој популацији. Према генетској структури сличан је SARS-CoV.

У децембу 2019. године у Кини су се појавили случајеви пнеумонија непознате етиологије, а 7. јануара је потврђено да је nCoV узрочник обоЉења. ОбоЉење може бити асимптоматског или лаког облика са респираторним симптомима (кашљем, недостатком даха, отежаним дисањем) и температуром. У тежим случајевима, инфекција може да изазове упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, бубрежну инсуфицијенију, па и смрт.

За сада је ограничен ниво знања о епидемиолошким и клиничким карактеристикама инфекције изазване nCoV. Дужина инкубације забележена у епидемији у Кини је до 14 дана.

ОбоЉење се шири интерхумано, обично после блиског контакта са инфицираном особом, капЉицама, а могућ је и ваздух као пут преношења. До сада је вирус изолован у преко 60 земаЉа света.

     КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ ОД ИНФЕКЦИЈЕ  НОВИМ КОРОНА ВИРУСОМ?

Често перите руке сапуном и водом или средствима за суво прање руку на бази алкохола.   Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, прањем руку сапуном и водом или чишћењем руку средством за суво прање на бази алкохола убијате вирус.

Када треба прати руке?

     ПРЕ

  • непосредног контакта са храном и припреме хране
  • додиривања уста, носа или очију
  • контакта са болесником

     ПОСЛЕ

  • брисања носа, кашљања или кијања
  • употребе тоалета
  • контакта са животињама
  • руковања отпадом или чишћења просторија
  • вожње градским превозом или додиривања предмета који су у додиру са великим бројем људи
  • контакта са болесником

Колико дуго треба прати руке? Прање руку треба да траје најмање 20 секунди.

Када кашњете или кијате: покријте уста и нос повијеним лактом или марамицом. Баците одмах марамицу у затворену канту за смеће и оперите руке.

Зашто? Овим се спречава да се бактерије и вируси шире кроз ваздух и задржавају на површинама. Уколико кијате или кашЉете у руке, можете контаминирати предмете, површин

Избегавајте да додирујете очи, нос и уста.

Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, на пример зато што сте били у близини оболеле особе, можете се инфицирати додиривањем очију, носа или уста.

Држите се на одстојању: одржавајте удањеност од 1–2 метра између себе

Зашто? Када неко кија или кашље, капЉице које у себи носе вирус могу да доспеју до вас и да се заразите.