Obaveštenja

Važno obaveštenje u vezi novog KORONA virusa

UPUTSTVO O MERAMA PREVENCIJE I SUZBIJANJA ŠIRENJA NOVOG KORONA VIRUSA (nCoV)

Novi korona virus (nCoV) predstavLja potpuno nov soj virusa koji do sada nije identifikovan u humanoj populaciji. Prema genetskoj strukturi sličan je SARS-CoV.

U decembu 2019. godine u Kini su se pojavili slučajevi pneumonija nepoznate etiologije, a 7. januara je potvrđeno da je nCoV uzročnik oboLjenja. OboLjenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašljem, nedostatkom daha, otežanim disanjem) i temperaturom. U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu insuficijeniju, pa i smrt.

Za sada je ograničen nivo znanja o epidemiološkim i kliničkim karakteristikama infekcije izazvane nCoV. Dužina inkubacije zabeležena u epidemiji u Kini je do 14 dana.

OboLjenje se širi interhumano, obično posle bliskog kontakta sa inficiranom osobom, kapLjicama, a moguć je i vazduh kao put prenošenja. Do sada je virus izolovan u preko 60 zemaLja sveta.

     KAKO DA SE ZAŠTITITE OD INFEKCIJE  NOVIM KORONA VIRUSOM?

Često perite ruke sapunom i vodom ili sredstvima za suvo pranje ruku na bazi alkohola.   Zašto? Ukoliko se na vašim rukama nalazi virus, pranjem ruku sapunom i vodom ili čišćenjem ruku sredstvom za suvo pranje na bazi alkohola ubijate virus.

Kada treba prati ruke?

     PRE

  • neposrednog kontakta sa hranom i pripreme hrane
  • dodirivanja usta, nosa ili očiju
  • kontakta sa bolesnikom

     POSLE

  • brisanja nosa, kašljanja ili kijanja
  • upotrebe toaleta
  • kontakta sa životinjama
  • rukovanja otpadom ili čišćenja prostorija
  • vožnje gradskim prevozom ili dodirivanja predmeta koji su u dodiru sa velikim brojem ljudi
  • kontakta sa bolesnikom

Koliko dugo treba prati ruke? Pranje ruku treba da traje najmanje 20 sekundi.

Kada kašnjete ili kijate: pokrijte usta i nos povijenim laktom ili maramicom. Bacite odmah maramicu u zatvorenu kantu za smeće i operite ruke.

Zašto? Ovim se sprečava da se bakterije i virusi šire kroz vazduh i zadržavaju na površinama. Ukoliko kijate ili kašLjete u ruke, možete kontaminirati predmete, površin

Izbegavajte da dodirujete oči, nos i usta.

Zašto? Ukoliko se na vašim rukama nalazi virus, na primer zato što ste bili u blizini obolele osobe, možete se inficirati dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Držite se na odstojanju: održavajte udanjenost od 1–2 metra između sebe

Zašto? Kada neko kija ili kašlje, kapLjice koje u sebi nose virus mogu da dospeju do vas i da se zarazite.